Nasi Brayani @ Briyani @ Biryani
Nama Biryani atau Brayani atau Briyani berasal dari
perkataan Parsi beryan yang bermaksud goreng atau panggang". Biryani berasal dari Iran (atau dahulu dinamakan Parsi). Biryani
popular bukan sahaja di Asia Selatan, tetapi juga di negara-negara Arab. Di
negara barat seperti di Eropah Biryani mudah didapati di restoran-restoran yang
diusahakan rakyat Pakistan, India dan juga dari negara Arab. Resepi Biryani telah diperkenalkan di Semenanjung Tanah Melayu oleh pedagang-pedagang Arab melalui Singapura.
Biryani
dipercayai dicipta di dapur Maharaja Mungal Muslim. Ia amat popular di Asia Tenggara,
India dan Pakistan seperti daerah Kolkata, Hyderabad,
Malabar, Delhi, Agra, Dhaka, Kashmir,
Karachi,
Lucknow dan Lahore, yang
merupakan pusat masakan Biryani.
Bahan-bahan dan rempah ratus yang
digunakan dalam masakan Biryani seperti beras basmathi, susu cair dan pekat, rempah biryani, minyak sapi, buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis, bawang besar, bawang merah, bawang putih, halia, tomato, jintan putih, daun ketumbar, daun pudina, daun sup, daun bawang, kismis, gajus, bawang goreng, garam dan minyak masak.
Menggunakan Beras Faiza Basmathi Moghul Parboiled..... Memang Terbaik Berasnya Panjang & Lembut
Selain Nasi Biryani biasa terdapat juga Nasi Biryani Gam, juga dinamakan Nasi
Biryani Dam atau Dum. Nasi Biryani Gam di masak dengan memasukkan ketulan daging
yang telah diperap semalaman di dalam periuk bersama 'lapisan' beras. Hasilnya,
nasi boiryani gam berasa herba rempah, dan berpati lemak dan 'manis' daging.
Mungkin disebabkan oleh kemasukkan resipi ini melalui Singapura, rakyat Melayu
Negeri Johor memperbaharui resipi ke selera Melayu maka terciptalah Beriani Gam
Johor
Pada masa sekarang, Nasi Biryani atau Nasi Biryani Gam mendapat tempat
di Malaysia sebagai makanan istimewa untuk keluarga ataupun untuk keraian
seperti majlis perkahwinan, majlis keraian atau majlis kenduri-kendara.
Daging Masak Kurma |
Ayam Masak Briyani |
Penyediaan
hidangan Biryani mestilah dibuat oleh tukang masak yang berkemahiran tinggi
kerana kenakan rasanya tergantung kepada keseimbangan rasa rempah ratusnya dan
juga lemak manis. Nasi Biryani yang sedap mestilah menggunakan beras yang
panjang dan dengan teknik masakan yang betul nasi Biryani akan lembut dan aromanya mestilah lemak manis. Nasi
Biryani juga di masak bersekali dengan lauknya, yang paling utama lauknya
mestilah penuh dengan rasa rempah beriani yang memukau dan daging yang lembut.
Dalca |
Jelata |
Acar Buah |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan